Okosok hülyéskednek vagy hülyék okoskodnak?

Tisztelt Olvasók!

Legutóbbi cikkemben felhívtam a figyelmet a céközép álszakmai elemzésére, és a hibákra.
Örömömre szolgál, hogy a cikk után orbitális hibáját sikerült Németh úrnak javítania, és sikerült végre neki és óriási szakértői gárdájának három számot megkülönböztetni egymástól. A reakciója egy kommentben:

zara_jogos_www-kepfeltoltes-hu_1

„Kedves” Németh Zoltán Lajos! Igen, a 2 milliárdnál kevesebb az 1 milliárd. Jobb a helyzet. Hogy értsd: ha 21 millió helyett csak 10,5 millióval tartoznál a beszállítóidnak az Első Magyar Mobil Bróker Kft.-vel, sokkal jobb lenne a te helyzeted is, de erről később.

A kommenteket tovább olvasva viszont egy újabb érdekességre bukkantam.

Nézzük hogy kezdődött a cikke:

„A múlt héten erőteljesen beleástuk magunkat a Club és Zrt. publikus pénzügyi beszámolóiba.”

Majd pár sorral lejjebb a kommenteknél:

zara_hsz_www-kepfeltoltes-hu_

Tehát erőteljesen beleásták magukat a Zrt. publikus beszámolóiba, majd még ugyanazon a lapon leírja, hogy rohadtul nem foglalkoztak vele. Klasszikus c-közepes hazugság.

De legalább azt az ígéretét betartja, hogy lesz még okoskodás. Csak ugye nincs annál rosszabb, mint amikor a hülyék okoskodnak.

Ezzel rá is térnék a hülyék újabb okoskodására, a mai napon megjelent egy újabb cikkük, melyben az FTC, tehát az anyaegyesület pénzügyi helyzetét boncolgatja, valamint most már egy szakértőt is megszólaltatott az ügyben, róla sokat nem árul el, csak szakértőnek hívja. Gyanítom ez a szakértő ugyanaz lehetett, aki a fent említett három számot nem tudta összeadni, ugyanis újabb súlyos csúsztatásokkal (hívjuk nyugodtan hazugságnak) teli cikket sikerült megjelentetni.

Azzal én most nem is foglalkoznék, hogy a teljes cikk egy orbitális nagy katyvasz, hol a Zrt, hol az egyesület számaival dobálózik, igyekszik megint úgy tenni, mintha megint valami hatalmas munkát végeznének el, pedig csak az optenről kimásolt pár számot, és az ottani rátákat, amit felszorzott százzal, hisz százalékban nagyobbnak látszanak, és nagyot akart mondani.

Pár érdekességre hívnám fel az „elemzésből” a figyelmet:

Részlet a cikkből:

Forgóeszközök: 1.655.362 ebből 1.094.431 készlet (nem bírtunk rájönni ez mi lehet, a megelőző években készletek jelentéktelen tételek voltak..)”

Tehát 1,1 milliárd forint készletnövekedést elintéz annyival, hogy nem bírtak rájönni, mi lehet, legyint egyet és továbbhalad. Nem bírt rájönni sem ő, sem népes közgazdász szakértő csapata, hogy az mi lehet. A készlet számviteli szempontból az egy éven belül felhasználásra szánt eszközök. Tehát a Clubnak van felhalmozva 1 milliárd forintnyi készlete, amit 2016-ban tervez eladni, és amit 2015-ben vásárolt meg. Ettől a tételtől a szerző és szakértő csapata eltekint. Persze, hogy eltekint, mert nem illeszkedik az álszakértői, hazugságokkal tűzdelt cikkébe.

De nézzük tovább a cikk másik nagy érdekességét. Folyton adósságról beszélnek, holott a kötelezettség nem adósság. Hogy értse a kedves olvasó is a különbséget:

Ha kiállítanak egy számlát 45 napos fizetési határidővel, akkor az kötelezettség. Ha a fizetési határidő lejár, akkor onnantól tartozás. Persze ezt sem írja le a szakértő szerző.

Hogy fenntartsa a szakértői látszatot, mindenféle rátákat citál a laikus olvasó elé, és igyekszik az igazát bebizonyítani. De nem boncolgatja, hogy ezek a ráták mi alapján jönnek ki, és a mérleget milyen számok torzíthatják (így a rátákat is.)

Korábbi cikkében még megemlítette, hogy az egyesület rövid lejáratú kötelezettségei 2.270.192.000,- Ft.

Az összes rátát, elemzést, okoskodást, hazudozást erre alapozza.

Valószínűleg neki és szakértői csapatának nem volt ideje lelapozni az egyesület beszámolójának 24. oldalára, ahol ezeket a rövid lejáratú kötelezettségeket részletezik:

m_rleg_www-kepfeltoltes-hu_

Boncolgassuk ezeket az adatokat.

A beszállítóinktól 599.097.000 forintnyi bejövő számlánk van, ami később esedékes, tehát 1 éven belül ennyit kell kifizetnünk a beszállítóinknak.

A vevőktől kapott előleg 1.129.382.000 Forint. Ezt még a hülye is tudja, nem hogy egy okoskodó szakértő, hogy a vevőktől kapott előleg nem tartozás. Igazi szakértővel beszéltem, és elmagyarázta nekem. Számvitel szempontjából ide kerülnek azok a tételek, amelyek még nem lettek lezárva végszámlával. Hogy én is megértsem elmagyarázta, hogy ez olyan tételek összessége, ami több részben kerül kifizetésre, és készülnek előlegszámlák, amit a vevőnk kifizet, de amíg a végszámla el nem készül, addig a rövid lejáratú kötelezettségek között szerepel a beszámolóban. És itt jön még egy csavar, mert a végszámla kiállítása után ez az összeg a rövid lejáratú kötelezettségek oszlopból hozzáadódik a bevétel oszlophoz. (értékesítés nettó árbevétele)

Az egyéb kötelezettségek 541.713.000,- Forint. Ide kerülnek többek között a decemberi bérjellegű ráfordítások, hisz azok kifizetése csak januárban történik meg, valamint a tagi kölcsön, a rövid lejáratú hitelek, stb.

Az egyetlen számunkra aggasztó dolog, hogy a klub veszteséges. 284 millió forint veszteséggel zárt, de fontos megjegyezni, hogy ebből 109 millió forint az értékcsökkenés, ami a meglévő eszközeink értékének csökkenése, tehát nem valós veszteség, de így sem nevezhetjük ideálisnak. Sokatmondó, hogy az egyetlen tényleg fontos és aggasztó momentummal nem foglalkozik a szerző. Ez a legfontosabb és az egyetlen reális, mindenki által érthető szám, amivel foglalkozni kell, és ami ellen a klubvezetésnek tennie kell.

Szintén fontos tényező továbbá, hogy a veszteség után is az egyesület saját tőkéje 556.832.000,- Forint, tehát a „kasszában” még így is több mint 500 millió forint van.

Remélem ahogy előző cikkem után kijavította a szakértő szerző és szakértő gárdája a hazug cikkét, ezután is így tesz.

De ha már mérlegeket boncolgatunk, nézzük meg az Első Magyar Mobil Bróker Kft.-t, a szerző cégét:

opten_www-kepfeltoltes-hu_

Jól látható, hogy az elmúlt két évben folyamatosan veszteséggel zár. 2014-ben 14 milliós forgalom mellett hozott össze 8 milliós veszteséget, 2015-ben pedig 5 milliós forgalom mellett 6 milliós veszteséget. A beszállítók felé 21 milliós kötelezettsége van. Az éves forgalmának négyszeresével tartozik a beszállítók felé. A cikkük végén van egy klubháznak szánt kérdés, ami szerintem ide illik:

Hol van a pénz urak?

És akkor az én felvetésem:

Biztos, hogy nem a saját cégével kéne a szerzőnek foglalkoznia ahelyett, hogy szeretett klubunkat szeretné lejáratni hazug cikkekkel a világ előtt?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s